Beveiliging tegen keyloggers

Wat is een keylogger

Een keylogger kan zowel software als hardware zijn en wordt bevestigd tussen de computer en kabel van het toetsenbord. Het kleine apparaatje beschikt over een geheugen waarin het alle muisbewegingen en de aanslagen op het toetsenbord kan volgen. Keyloggers met uitgebreidere functies zoals timerfunctie kunnen tot op de minuut bijhouden wat iemand getypt heeft. Een wifi-keylogger stuurt direct informatie door via internet.

Legaal

Keyloggers zijn legaal te verkrijgen en kunnen dus ook gebruikt worden voor verschillende doeleinden. Ze kunnen gebruikt worden door werkgevers voor controle van werknemers, maar zeker ook door ouders die willen weten wat kinderen op de computer doen. Helaas worden keyloggers ook gebruikt door hackers om achter gevoelige informatie te komen. Computergebruikers hebben namelijk geen weet van keyloggers.

Spionage

Hackers kunnen keyloggers dus gebruiken als vorm van spionage. Zij kunnen zo personen volgen. Met een keylogger is het inbreken in verouderde software makkelijk voor een hacker. Ook binnenkomen van computers via een lek in besturingssystemen is met een keylogger mogelijk.  Keyloggers zijn zeer hardnekkige spyware, dus u doet er goed aan uw firewall en virusscanner altijd te voorzien van de laatste updates.

Optreden tegen een keylogger

Een keylogger van je computer verwijderen is zeker mogelijk. Met de installatie van een goede firewall en het blijven updaten van uw hard en software kunt u uw computer weren tegen dit stukje spyware. Laat uw computer ook een scan uitvoeren naar bestanden zijn aangemaakt of bewerkt zijn. Deze bestanden of mappen kunnen van een keylogger zijn.