Online betalingsmogelijkheden

Het internet heeft de afgelopen jaren een enorme ontwikkeling meegemaakt en is zodoende erg belangrijk geworden in de huidige samenleving. Hedendaags is er dan ook veel mogelijk via het internet en staat iedereen in zekere zin in contact met elkaar. Het is nu ook mogelijk om allerlei artikelen en diensten via het internet te kopen. Op deze manier kan iedereen dus gemakkelijk vanuit de eigen luie stoel zijn hele kledingkast, voorraadkast en interieur kopen en thuis laten afleveren. Via het internet is het dan ook op meerdere manieren mogelijk om het geld over te maken naar de desbetreffende winkel of webshop.

De eerste betalingsmogelijkheden

In het begin van het online shoppen was het alleen mogelijk om via de creditcard, via een machtiging of via rembours te betalen. Deze vormen hadden echter allen een aantal beperkingen, wat het online betalen niet ideaal maakte. Zo is het voor veel mensen beangstigend dat een webshop via een machtiging een hoeveelheid geld van de bankrekening kan halen. Dit gaf voornamelijk een angstig gevoel bij de kopers die iets bij een onbekende of buitenlandse webshop hadden gekocht. Het nadeel van de rembours was vooral dat deze redelijk veel kosten met zich meebrachten en zodoende erg onaantrekkelijk waren voor verkopers, aangezien deze dus alleen verlies leden op het moment dat iets retour werd gestuurd. Daarnaast kan het afgeven van creditcardgegevens fraude kunnen stimuleren doordat deze gegevens zomaar in het openbaar kunnen belanden. Een aantal jaar later kwam ook de nieuwe mogelijkheid van achteraf betalen tevoorschijn. Bij deze mogelijkheid word er gebruik gemaakt van een acceptgiro.

Nieuwe mogelijkheden

De nieuwe betalingswijzes bieden de mogelijkheid om direct te betalen. Internationaal gezien is Paypal enorm populair en deze manier wordt dan ook steeds vaker toegepast in webwinkels. Het voordeel van Paypal is dat de webwinkels geen bankgegevens of iets dergelijks zien, aangezien de klant via het Paypalaccount betaalt. Nederland kent echter een andere marktleider, namelijk iDEaL. Deze vorm van betalen is door de Nederlandse banken zelf opgezet en zorgt ervoor dat rekeninghouders nu vanuit hun eigen bank kunnen betalen. De klanten hebben zodoende meer vertrouwen dat de betalingen correct worden uitgevoerd. Naast deze twee populaire betalingsmogelijkheden zijn er ook vele kleine betalingsmogelijkheden ontstaan, zoals Webwallet en skrills.