Risico's en veiligheid op internet

Veel consumenten, maar ook bedrijven voelen zich zeer veilig op internet. Maatregelen tegen ongewenste aanvallen van buitenaf worden soms te weinig genomen en computer worden vaak onvoldoende beveiligd. De risico's van internetbankieren kunnen hoog zijn als er onderhoud wordt gepleegd aan websites. Consumenten voelen zich veilig, maar criminelen kunnen op bepaalde omstandigheden inspelen en gebruik maken van ontstane situaties. Door computers, internetverbindingen en persoonsgegevens onvoldoende te beveiligen werkt u zelf namelijk misbruik in de hand, terwijl u zich heel veilig voelt op het internet omdat u er zo vertrouwd mee bent.

Bewustwording

Bent u er zich als consumente van bewust dat u zelf nooit genoeg maatregelen kunt nemen tegen ongewenste aanvallen en er gaten kunnen ontstaan in verouderde software die ongenode gasten buiten de deur moet houden. Het is helaas ook nog steeds waar dat te veel consumenten reageren op phishing e-mail. De speciale campagne 3 keer kloppen probeert consumenten erop te wijzen dat er makkelijk risico's vermeden kunnen worden. Fraude komt helaas veel voor, ondanks het feit dat Nederland een van de veiligste systemen ter wereld heeft.

Kwetsbaar

Als uw computer nog steeds beschikt over verouderde antivirussoftware of een ouder spamfilter, bent u kwetsbaar. Lekken ontstaan makkelijk in verouderde software en dat betekent dus ook dat hackers en dieven makkelijk in uw computer kunnen binnendringen. Vooral bij internetbankieren zijn consumenten kwetsbaar. Alle banken bieden bijvoorbeeld informatie aan over hoe consumenten zichzelf het best kunnen beschermen tegen ongewenste aanvallen.

Veilig op internet

U wilt er natuurlijk van verzekerd zijn dat u bijvoorbeeld veilig uw bankzaken kunt regelen. U kunt gratis een test doen op de website. Daarna ontvangt u tips over aspecten die u kunt verbeteren. Veilig videofragmenten afspelen doet u dan weer met behulp van Flash Player. Mocht u Flash nog niet geïnstalleerd hebben, dan kunt u deze gratis downloaden.
Virusscanners en beveiligingssoftware kunt u ook downloaden vanaf het internet. Ziet u voor meer informatie deze links. Persoonsgegevens worden niet opgeslagen en zodoende kunnen deze ook niet gebruikt worden voor andere doeleinden of doorgegeven worden aan derden. Uw privacy is zo dus altijd gegarandeerd.