Tips om veilig te online winkelen

Als koper op een online webshop, maar ook als verkoper van producten heeft u een aantal rechten en plichten op de online markt. Als koper heeft u er bijvoorbeeld recht op dat uw persoonsgegevens vertrouwelijk worden behandeld, daarnaast mag u het product dat u gekocht heeft binnen zeven dagen terugsturen. Als verkoper van producten dient u bijvoorbeeld prijzen en wijzigingen kenbaar te maken. Als u wil kopen of verkopen op het internet is het van belang dat u van uw rechten en plichten op de hoogte bent.

Wees op de hoogte over de wederpartij

Of u nu in de schoenen staat van de koper of verkoper; voor u actie onderneemt op het internet doet u er goed aan u te verdiepen in de wederpartij. Als u bijvoorbeeld producten verkoopt en deze in een zending naar het buitenland dient te sturen, zoekt u dan informatie op over de ontvanger en laat de producten eerst betaald worden voor u ze opstuurt. U als koper daarentegen kunt bijvoorbeeld zelf contact opnemen met de verkoper of informatie bij de politie opvragen over mogelijke oplichting.

Duidelijkheid

Als koper of als verkoper wilt u natuurlijk het liefst duidelijkheid krijgen, maar zeker ook ontvangen. Of u nu de webmaster bent van een webshop of een grote partij heeft besteld in een online webshop voor auto-onderdelen. Informeert u uw klanten over de producten of neem contact op met de verkoper als u meer informatie wenst te krijgen. Duidelijkheid voorkomt veel verwarring en kan twijfelende kopers zeker over de streep trekken producten toch bij u te kopen.

Uitstraling en veiligheid

U wil graag winkelen in een webshop waar u nog nooit aankopen heeft gedaan. U bent nog onbekend met deze aanbieder, maar natuurlijk zijn er aspecten waarover u informatie kunt inwinnen. Staan er bijvoorbeeld duidelijke prijzen en wordt er duidelijke informatie gegeven over producten? Zijn daarnaast ook de contactgegevens van de aanbieder nadrukkelijk genoemd? Zijn er reviews beschikbaar op de webshop of op het internet? Als u op deze vragen een positief antwoord kunt geven, is de kans groot dat deze webshop veilig is. Aan te raden is om voor meer informatie persoonlijk contact op te nemen met de webshop.