De Markets in Crypto Assets-regelgeving, kortweg MiCA, is een allesomvattend regelgevingskader dat door de Europese Unie is opgesteld om orde te scheppen in de wereld van crypto-activa. Het belangrijkste doel van deze regelgeving is het creëren van een uniforme benadering voor de handel in en het gebruik van crypto-assets binnen de EU. Door de verschillende regels per lidstaat samen te brengen, wil de Europese Unie de efficiëntie en transparantie in de markt verhogen. Dit moet leiden tot een soepeler functionerende interne markt en biedt bedrijven een duidelijk juridisch kader om in te opereren.
De Europese Commissie heeft MiCA ingevoerd om te reageren op de snelle ontwikkeling en groei van de crypto-markt. Eén van de drijfveren was de wens om innovatie te bevorderen terwijl tegelijkertijd beleggers worden beschermd. Het belang van MiCA ligt juist in deze balans tussen innovatie en bescherming; zonder adequaat toezicht kunnen investeerders blootgesteld worden aan ongereguleerde risico's. Dit maakt de regelgeving volgens de EU niet alleen noodzakelijk voor de bescherming van de consument, maar ook voor het bevorderen van vertrouwen in de crypto-markt.
De MiCA-regelgeving is opgebouwd rond enkele kerncomponenten die centraal staan voor de bescherming van consumenten, het waarborgen van marktintegriteit en het onderhouden van financiële stabiliteit. Consumentenbescherming krijgt prioriteit door eisen te stellen aan transparantie en informatievoorziening aan beleggers. Statistisch gezien wordt verwacht dat duizenden bedrijven en investeerders, die tot nu toe onder een verscheidenheid aan nationale wetten vielen, door MiCA zullen worden beïnvloed. Daarnaast legt de aandacht op marktintegriteit de nadruk op het voorkomen van marktmisbruik en fraude, terwijl financiële stabiliteit wordt bevorderd door duidelijke operationele en kapitaaleisen aan aanbieders van crypto-diensten te stellen. Tenminste, dat is de bedoeling.
Voor crypto-bedrijven binnen de EU biedt MiCA de mogelijkheid om hun activiteiten op te schalen zonder dat ze met een lappendeken van nationale regelgeving te maken krijgen. Dit maakt de regelgeving bijzonder belangrijk voor start-ups en gevestigde bedrijven die hun vleugels in Europa willen uitslaan. Zoals benadrukt wordt door Coinbase: "MiCA zal een einde maken aan het lappendeken van verschillende nationale wetten en een level playing field creëren voor alle marktspelers in Europa". Dit nieuwe speelveld kan leiden tot een grotere diversiteit aan producten en diensten, die het vertrouwen van investeerders kunnen helpen vergroten door heldere en gestandaardiseerde regulering.
In Nederland zijn de belangrijkste partijen die toezien op de naleving van MiCA de De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Deze instanties hebben de taak om ervoor te zorgen dat alle verplichtingen worden nageleefd door crypto-dienstenaanbieders. Dit omvat controles op licenties, het volgen van rapportageverplichtingen en het waarborgen van naleving van de specifieke regels gesteld door MiCA. Bedrijven moeten inzicht hebben in deze verplichtingen om boetes of juridische complicaties te vermijden.
De EU hoopt dat de MiCA de crypto-sector op een hoger niveau van volwassenheid brengt door duidelijke regels te implementeren die de weg vrijmaken voor verdere innovatie binnen een veilige en gereguleerde omgeving.