Het kopen en verkopen van cryptomunten dient te gebeuren op hiervoor bestemde exchanges. Er zijn heel veel van deze cryptocurrency exchanges, waarvan Bitstamp er één is. Deze exchanges bestaan in allerlei verschillende maten. Bitstamp is er een die qua aanbod van verschillende munten niet heel groot is, maar wel niet meer weg te denken is in de wereld van de cryptomunten. De exchange is opgericht in 2011 en heeft sindsdien een groot aantal vaste gebruikers opgebouwd binnen Europa, maar ook in de rest van de wereld.
Bitstamp staat erom bekend dat ze een betrouwbare exchange hebben waarmee gebruikers met een gerust hart kunnen handelen in een aantal belangrijke munten. In deze cryptocurrency exchange review lees je alles over Bitstamp. Van de veiligheid tot de klantenservice en van de kosten tot het aanbod. Je vindt het allemaal in deze Bitstamp review op Webwallet.nl.
Het storten van geld kan op verschillende manieren. Niet alle exchanges bieden de mogelijkheid om direct met bijvoorbeeld euro's of dollars te betalen. Bitstamp biedt deze mogelijkheid echter wel. Er zijn drie verschillende manieren waarop gebruikers geld kunnen overmaken naar hun account. Dit kan middels creditcard, SEPA bankoverschrijving en een internationale bankoverschrijving. Omdat het uiteraard belangrijk is dat dit op een correcte manier gedaan wordt, raden we aan de instructies op de website van Bitstamp goed na te gaan. Elke betalingsmogelijkheid heeft zijn eigen regels en vereisten, vandaar dat het belangrijk is om altijd duidelijk alle stappen te doorlopen. In het helpcenter wordt dit stap voor stap uitgelegd.
Bij sommige exchanges is het mogelijk om in kleine aantallen te handelen met een account dat niet verder geverifieerd is dan een e-mailadres en wachtwoord. Bij Bitstamp is het echter wel verplicht het account te verifiëren om te kunnen handelen. Naast het invullen van een naam, adres en geboortedatum dient er een vorm van identificatie geüpload te worden. Dit moet zowel een vooraanzicht als een achteraanzicht van dit document zijn.
Dat veiligheid enorm belangrijk is op een exchange spreekt natuurlijk voor zich. Bitstamp zorgt er dan ook voor dat het ten alle tijden goed geregeld is met de veiligheid op de website. Allereerst wordt er gebruik gemaakt van een SSL certificaat. Deze beveiliging zorgt ervoor dat het versturen van data beveiligd wordt. Denk hierbij aan bijvoorbeeld gegevens zoals een bankrekeningnummer, maar ook het versturen van de cryptomunten zelf. Daarnaast kan er ook gebruik worden gemaakt van extra beveiliging tijdens het inloggen. Dit wordt een Two Factor Authentication, ook wel 2FA, genoemd. Hierbij wordt naast een wachtwoord nog een extra unieke code gevraagd die ingevuld moet worden tijdens het inloggen. Dit is een code die tijdelijk geldig is en steeds weer veranderd. Hierdoor wordt het enorm lastig gemaakt voor mensen met verkeerde bedoeling die proberen in te loggen in een account dat niet van hun is.
Er is slechts een heel klein aanbod beschikbaar op de website van Bitstamp. De cryptomunten die aangeboden worden zijn: Bitcoin, Ripple, Litecoin, Ethereum en Bitcoin Cash. Als je het aanbod van andere aanbieders bekijkt is dit een zeer standaard aanbod, aangezien praktisch elke andere exchange in ieder geval dezelfde munten aanbiedt, maar in veel gevallen zelfs nog meer. Het aanbod van Bitstamp is dus helaas niet uniek. Wel behoren al deze munten tot de meest verhandelde munten van de cryptowereld, dus voor iedereen die graag enkel in de grotere munten wilt handelen is dit alsnog een handige exchange.
Een transactie van bijvoorbeeld de Rabobank naar de ABM Amro heeft altijd tijd nodig. Zo is dit ook het geval met een transactie als het om cryptomunten gaat. Afhankelijk van hoe druk bezet het netwerk is zal dit binnen enkele uren voltooid zijn. Mocht het echt enorm druk zijn, dan is het mogelijk dat het netwerk overbelast is en de vraag niet aan kan. Dit zal niet zo snel voorkomen, maar is in het verleden bij veel exchanges wel het geval geweest. Schrik er dus niet van als je cryptomunten enkele uren onderweg zijn voordat ze hun eindstation hebben bereikt.
Alle exchanges verwerken het te betalen commissiepercentage op een andere manier. Bitstamp hanteert voor kopers en verkopers dezelfde percentages. Deze worden echter wel lager naarmate het verhandelde volume toeneemt. Hiervoor wordt het totale maandelijkse verhandelde volume in dollars genomen. Het hoogst mogelijke percentage is 0,25% voor zowel kopers en verkopers. Hoe groter het volume vervolgens wordt waarmee gehandeld is, hoe lager het percentage. Het laagst mogelijke percentage is 0,10%, welke echter pas beschikbaar is vanaf een 30-daags volume van meer dan twintig miljoen dollar. Dit zal de beginnende handelaar niet snel halen. Waarschijnlijk zal dit voor het grootste gedeelte onder de $20.000 blijven, waardoor de te betalen commissie op 0,25% blijft staan.
Er zijn geen situaties bekend waaruit blijkt dat mensen onterecht worden afgewezen van de exchange. Op de website is een volledige lijst te vinden met daarop de landen waarvan je staatsburger moet zijn om in te kunnen loggen. Er zijn ook landen waarbij alleen betaling middels bankoverschrijving mogelijk is, maar bijvoorbeeld ook landen waar alle drie de betaalopties mogelijk zijn. Voor het meest actuele overzicht raden we je aan de website van Bitstamp te bezoeken.
Er is op de website een FAQ aanwezig, echter is deze niet slim in elkaar gezet. Er is geen mogelijkheid om op onderwerp te zoeken, waardoor het direct al lastig is om het antwoord te vinden op je vraag. Daarnaast zit er geen logica in de volgorde waarmee deze getoond worden. Hierdoor is het bijna lastiger om een antwoord te zoeken in de FAQ dan om contact op te nemen met de klantenservice. Er is geen aparte pagina met daarop de contactinformatie en wanneer je op een bepaalde manier contact moet opnemen. Er staan vier e-mailadressen gegeven, maar we kunnen het ons voorstellen dat het niet direct duidelijk is voor gebruikers wel e-mailadres ze moeten kiezen. Ook staan er drie telefoonnummers, waarvan wederom niet duidelijk is welk telefoonnummer in welke situatie gebruikt moet worden.
Wanneer gezocht wordt in de FAQ wordt duidelijk dat het wel mogelijk is om een support ticket aan te vragen, echter is dit alleen mogelijk met een account. Voor mensen die (nog) geen account hebben is het niet eens zichtbaar dat dit een mogelijkheid is. Een livechat is niet aanwezig, terwijl dit eigenlijk bijna niet meer weg te denken in het huidige online landschap. Al met al lijkt het erop dat de klantenservice niet helemaal duidelijk in elkaar zit, waardoor Bitstamp hier punten laat liggen.
Is het na het lezen van deze cryptocurrency exchange review nog niet duidelijk welke exchange de beste voor je is? Webwallet heeft een groot aantal exchange reviews, zodat jij voldoende weet over elke exchange om een keuze te maken. Kijk daarom gerust eens verder en laat je informeren door onze reviews.