De risico's van blockchain

Net als aan elke vorm van technologie zitten er ook risico's aan de blockchain technologie. Het is nooit 100% veilig te maken. Zelfs internetbankieren brengt risico's met zich mee, al zijn deze natuurlijk zover mogelijk geminimaliseerd. Dit is overigens ook het geval bij Blockchain, maar het is wel zo prettig om in ieder geval op de hoogte te zijn van de mogelijke gevaren van deze technologie. 

Sorteren op:
Exchange Coins Commissie Registratie bonus Populair
Exchange Coins Commissie Beoordeling
Koop cryptovaluta via Bitpanda >>

Blockchain is wél te veranderen 

Een van de grootste selling points van blockchain is dat de blockchain niet te veranderen is. Dit is echter niet helemaal waar. "Het 'gedrag' van de blockchain is namelijk afhankelijk van een netwerk van computers. Dat netwerk is uiteraard altijd kwetsbaar voor vernietiging of corruptie", aldus Gideon Greenspan op het platform MultiChain. 

"Het is echter belangrijk om te begrijpen dat elke computer wordt gerund door een particulier persoon of een organisatie. In principe kan de blockchain zo dus niet worden "gehackt", maar als genoeg mensen (nodes) besluiten om de regels van de blockchain te wijzigen, dan kan dit niet worden tegengehouden".

Kortom: is de blockchain niet te veranderen? Nee, dit is niet waar en zal ook nooit waarheid worden. De realiteit is wel dat het ontzettend lastig is (bijna onmogelijk) om dit te bewerkstelligen.

Meer informatie over wat de blockchain is vind je hier

51% aanval

Hypothetisch gezien zou een groep die meer dan de helft van de computerkracht van het netwerk zou bezitten, kan bepalen of een block wel of niet wordt gevalideerd. Dit zou dus kunnen betekenen dat 51% van de "rekenkracht" een foutief block aan de blockchain zou kunnen toevoegen, en dat de 49% daar niets aan kan veranderen. Hoe minder nodes in een blockchain zitten, hoe gemakkelijker zoiets is. Dit is dan ook de hoofdreden waarom men niet helemaal blij is met het verbeteren van de schaalbaarheid van de grote blockchains door deze te splitsen in kleiner netwerken. Deze kleinere netwerkjes zijn namelijk veel vatbaarder voor zulke aanvallen. 

Malware in de blockchain

Interpol is er een tijd mee bezig: de mogelijkheid dat blockchains worden geïnfecteerd met malware. Het punt is dat elke vorm van Malware die momenteel online voorkomt, ook geschikt is voor blockchain. Als een blockchain geïnfecteerd is, kunnen opvolgende blokken muteren. Als de infectie eenmaal alle nodes heeft bereikt, dan is er geen stoppen meer aan. De gehele blockchain is dan corrupt. 

Supercomputers als bedreiging voor de blockchain

Zogenaamde supercomputers, oftewel quantum computers, kunnen in de toekomst sneller en beter functioneren dan we ons nu kunnen voorstellen. De verwachting is dan ook dat deze computers een risico kunnen gaan vormen voor de blockchain. Wellicht zijn ze straks slim en sterk genoeg om de gehele blockchain te kraken, of wellicht een 51% aanval uit te voeren. Volgens een groep universiteiten die hier onderzoek naar hebben gedaan, kan dit in 2027 al plaatsvinden. 

Om de blockchain hiertegen te beschermen, is de Amerikaanse National Institute of Standards and Technology begonnen met het ontwikkelen van quantum-resistente versleuteling, welke bestand is tegen deze supercomputers.

Zoals je kunt lezen, zijn dit bedreigingen die eigenlijk niet alleen gelden voor de blockchain, maar bijvoorbeeld ook voor online betalingsverkeer, online bankrekeningen en alle online portalen waar geld in omgaat. Daarom is het van belang om deze risico's niet alleen toe te wijzen aan blockchain en daarmee het nut en de potentie van deze technologie te ondermijnen.

Lees meer
Sluiten [x]
Koop 95+ cryptovaluta via de gemakkelijkste exchange van Litebit
Handelen in cryptomunten met Litebit
Nu cryptovaluta kopen & staken?