Cryptocurrency wordt gezien als de valuta van de toekomst. Het is met een mooie gedachte opgezet en beschikt dan ook over een aantal voordelen.
Bitcoin en andere cryptocurrency worden niet centraal gereguleerd door instanties of banken. Er moet echter wel een bepaalde controle zijn om er voor te zorgen dat er niet wordt gesjoemeld met de keten. Dat gebeurt middels de peer 2 peer technologie. Deze technologie houdt eigenlijk in dat alle deelnemers het gehele systeem constant controleren. Iedere computer heeft namelijk een kopie van de block chain in zijn bezit. Zodra deze wordt vernieuwd, en iemand heeft gesjoemeld in de keten, dan zal deze vernieuwde variant niet geaccepteerd worden. Hierdoor wordt het nagenoeg onmogelijk om fraude te plegen met cryptocurrency.
Daarnaast is het nog extra veilig dankzij het feit dat het systeem niet uitgeschakeld kan worden. Zodra er een computer uit het netwerk wegvalt, zal het netwerk hier niet onder lijden. Er zijn namelijk genoeg peers die voortborduren op de legitieme kopie van de blockchain.
Bitcoin is overal bereikbaar waar je een internetverbinding hebt. Het is dus eigenlijk een soort "geld in de cloud". Je denkt misschien: dat is toch ook het geval bij je online bankrekening bij je reguliere bank? Dat klopt, maar in het geval beheer jij de bitcoin cloud, terwijl de bank uiteindelijk jouw bankrekening beheert (ook al is het jouw geld). We weten allemaal hoe het met de DSB bank is gegaan...
Een groot voordeel van het decentrale karakter van bitcoin / cryptocurrency, is dat transacties sneller uitgevoerd kunnen worden. De transacties vinden namelijk plaats in één en hetzelfde netwerk, waar men normaal gesproken met verschillende banken in verschillende landen te maken heeft. Dit is ook nog eens een stuk voordeliger dan wanneer je via de bank een internationale transactie doet.
De hele wereld kan betalen met cryptocurrency. 1 Bitcoin is in China hetzelfde als 1 Bitcoin in Nederland. De munt is voor iedereen gelijk.
Reguliere valuta kunnen moeiteloos worden bijgedrukt met één druk op de knop. Dit maakt de valuta kwetsbaar. We zeggen immers dat een waardeloos stukje papier 20 euro waard is doordat er op gedrukt staat. Het Nederlandse volk "gelooft" dit ook, en dat maakt het een betaalmiddel dat wordt geaccepteerd. Het gehele systeem valt en staat dus bij het vertrouwen van het volk. Zodra de overheid besluit om de geldpersen aan te zetten, kan er gewoon geld worden "bijgemaakt". Zonder enig maximum. Dit kan leiden tot hyperinflatie: er is zoveel geld in omloop dat het zijn waarde compleet verliest.
Bitcoin ondervangt dit probleem doordat er reeds aan het begin is vastgesteld dat er slechts 21 miljoen bitcoins gemined kunnen worden. Dit zorgt voor een schaarste waardoor inflatie uit het bovenstaande voorbeeld niet mogelijk is. We weten immers precies wanneer de laatste bitcoin gemined gaat worden. Daar is het gehele systeem namelijk op ontwikkeld.