Binance is een exchange voor cryptovaluta waarop men hiermee kan handelen. Er kunnen allerlei verschillende kleine en onbekendere munten worden aangeschaft, maar bijvoorbeeld ook de grote munten zoals Bitcoin en Ethereum. Binance is hard aan de weg aan het timmeren om zich ooit tot een van de allergrootste grootste exchanges van de wereld te mogen rekenen. De naam Binance is een combinatie van twee verschillende woorden, namelijk Binary en Finance. Waar Binance zich in eerste opzicht in onderscheid van de concurrentie is het aanbod van de munten; dit zijn er niet meer dan bijvoorbeeld grote concurrent Bittrex, maar het bevat wel een aantal munten die bij de grote concurrenten niet kunnen worden gekocht.
Ook is de interface erg overzichtelijk en hierdoor is de exchange zeer prettig te gebruiken. Gebruikers kunnen kiezen tussen een basic en een advanced exchange. Hierdoor is het niet alleen voor nieuwe gebruikers een prettige exchange, maar is dit het ook voor de meer ervaren handelaar. In deze review komen de belangrijkste zaken van een exchange aan bod, waardoor je na het lezen een gedegen keuze kunt maken of Binance een interessante exchange is voor jou. Enkele zaken die aan bod komen in deze Binance review zijn de veiligheid, het aanbod van munten, de commissie percentages en hoe het gesteld is met de klantenservice.
Net zoals bij de grote concurrenten van Binance is het niet mogelijk om hier rechtstreeks euro's naar te verzenden, dus ben je genoodzaakt om eerst bij een andere aanbieder een cryptovaluta aan te schaffen. Doorgaans draait het dan om Bitcoin, maar bij Binance kunnen verschillende munten ook aangeschaft worden met Ethereum, waardoor het ook mogelijk is om elders eerst Ethereum aan te schaffen en dit naar Binance te sturen. Het versturen van dergelijke munten naar Binance duurt een aantal uur, afhankelijk van hoe druk het is op het netwerk. Doorgaans zal dit geen probleem zijn, echter is in het verleden al eens gebleken dat het netwerk van Binance de groeiende vraag niet aankon, waardoor er vertragingen zijn ontstaan.
Het aanmaken van een account op Binance is zeer eenvoudig en duurt niet lang. Zodra je gegevens zijn ingevuld kun je vrijwel direct gebruik maken van Binance. Wanneer je echter de mogelijkheid wilt om grotere geldeenheden te versturen, dan kun je er voor kiezen om voor een uitgebreidere verificatie (enhanced account) te kiezen. Dit duurt een aantal dagen en vereist foto's van de voor- en achterkant van een geldig legitimatiebewijs en een duidelijke foto van het gezicht van de gebruiker. Op deze foto van je gezicht dient ook het legitimatiebewijs zichtbaar te zijn én een blaadje met daarop de datum van die dag en het woord Binance. Het verifiëren duurt hierdoor dus flink wat langer, echter staat de veiligheid voorop, dus zal het voor veel gebruikers geen probleem zijn als dit een aantal dagen duurt.
Zoals hierboven al genoemd wordt, is het niet zomaar mogelijk om een 'enhanced account' aan te vragen. De documenten en foto die aangeleverd dienen te worden zijn vrijwel onmogelijk te vervalsen, wat uiteraard bijdraagt aan de algemene hoge mate van veiligheid bij Binance. De website maakt gebruikt van een SSL encryptie, waardoor data die van en naar de website wordt gestuurd beveiligd wordt.
Verder dient er gebruik te worden gemaakt van een login met Two Factor Authentication. Hierdoor is het niet meer mogelijk om enkel in te loggen met een gebruikersnaam en wachtwoord, maar is er dus een extra code nodig om toegang te krijgen tot een account. Deze code wordt constant ververst door een applicatie van Google en is gekoppeld aan een telefoon. Mocht je de telefoon waaraan het account gekoppeld zit dus onverhoopt niet meer kunnen gebruiken, dan dien je de Two Factor Authentication opnieuw in te stellen. Houd er rekening mee dat hier weer een nieuwe account verificatie voor nodig is en dit dus ook enkele dagen kan duren.
Binance heeft een vrij breed aanbod aan munten die gekocht kunnen worden. Zo zijn er meer dan 100 verschillende cryptomunten verkrijgbaar op de exchange. Dit zijn er bijvoorbeeld nog niet zo veel als concurrent Bittrex, echter is Binance hard op weg om op gelijke hoogte te komen. Veel van de munten die worden aangeboden zijn hetzelfde, echter zijn er ook munten die op (vrijwel) geen andere exchange te verkrijgen zijn. Dit maakt het dan ook interessant om een account aan te maken bij Binance, ook al heb je al een account bij een andere exchange. Het is dan bijvoorbeeld ook mogelijk om crypto's van de ene naar de andere exchange te verzenden, mits deze ondersteund wordt door de exchange waar je het heen stuurt uiteraard.
Dit is meer afhankelijk van de wallet waarheen je de munten stuurt en minder van de exchange zelf. Zo kun je munten sturen naar een online wallet, maar ook naar een offline wallet. De offline wallets zijn vaak een stuk sneller en daar zal de transactie vaak binnen 5 minuten ongeveer voltooid zijn. Verstuur je het naar een online wallet, dan kan dit al snel meerdere uren duren. Wanneer je er voor kiest om cryptocurrencies naar een aparte wallet te sturen dan degene op de exchange dien je er wel rekening mee te houden dat deze niet meer direct te verhandelen is. Heb je geen interesse om deze te verhandelen, dan is het zeker een veilige optie om deze bijvoorbeeld naar een hardware wallet te versturen.
Het commissie percentage wordt betaald over elke uitgevoerde transactie, dus zowel het kopen als het verkopen van cryptomunten binnen Binance. Dit bedraagt 0,1% en is dus aanzienlijk lager dan het commissie percentage bij de grootste concurrente Bittrex (0,25%). Wanneer gebruikers echter de Binance Coin in hun bezit hebben en deze gebruiken om het percentage te betalen, dan hoeft er slechts 0,05% aan commissie betaald te worden per uitgevoerde transactie. Op de lange termijn kan hier behoorlijk wat geld mee worden bespaard, wat vervolgens weer gebruikt kan worden om in andere cryptomunten te investeren. Op het gebied van commissie percentages zitten gebruikers dus zeer goed bij Binance.
Het lijkt erop dat Binance geen uitsluitingen heeft op basis van de nationaliteit van de gebruikers. Veel exchanges hebben geen vergunning voor bijvoorbeeld Amerikaanse investeerders, terwijl het bij Binance in dit geval wel mogelijk is om een account aan te maken. De juiste documenten hiervoor dienen uiteraard wel geüpload en goedgekeurd te worden. Per land staat op de website aangegeven welk type legitimatie voldoende is om goedkeuring te ontvangen. Voor sommige landen is een rijbewijs namelijk niet toegestaan. Het aparte aan het verificatieproces van Binance is, dat men ook een foto dient te uploaden waarop het identificatiebewijs te zien is én een papiertje met daarop de datum van die dag en de naam Binance op dat papiertje. Dit dient als een soort extra controle, om aan te tonen dat de ingestuurde documenten ook daadwerkelijk in het bezit zijn van deze persoon.
Binance heeft een support afdeling op de website, waarop een zeer uitgebreide FAQ te vinden is. Doordat deze zo uitgebreid is, zullen veel vragen die niet te ingewikkeld zijn hier al worden beantwoord. De vragen zijn ingedeeld per categorie, waardoor het gemakkelijk is om de juiste vraag te vinden. Daarnaast is het ook mogelijk om een contactformulier in te vullen, specifiek gericht op de vraag die een gebruiker wilt stellen. Zo dient er een onderwerp geselecteerd te worden en bepaalde specificaties afgebakend te worden, zodat de klantenservice van de crypto exchange de vraag zo snel mogelijk bij de desbetreffende persoon kan neerleggen. Op deze manier hebben alle gebruikers zo snel mogelijk een antwoord op hun vraag.
Ook is de mogelijkheid aanwezig om een e-mail te sturen naar het e-mailadres van Binance. Deze zal binnenkomen in een algemene mailbox en kan dus niet op voorhand al geordend worden op basis van het onderwerp. De kans is dus aanwezig dat het op deze manier langer duurt alvorens u reactie krijgt op uw bericht ten opzichte van het versturen van een bericht via de formulieren op de website.
Een live chat functie is niet te vinden op de website, waardoor je dus nooit snel antwoord zult krijgen op je vragen. Ook een telefoonnummer is niet aanwezig, dus met vragen kun je enkel een formulier invullen en dan hopen dat je zo snel mogelijk een reactie terug ontvangt. Hierdoor scoort de klantenservice van Binance dus niet erg goed, aangezien de mogelijkheden om contact op te nemen zeer beperkt zijn. Daarnaast is een snelle afhandeling niet mogelijk, aangezien alles via e-mail gaat en dus al snel een aantal dagen kan duren voordat er een reactie terug wordt gestuurd.