Wat is blockchain?

Cryptocurrency is gebaseerd op blockchain, maar niet alles rondom blockchain hoeft met cryptocurrency te maken te hebben. Het is namelijk een baanbrekende technologie met veel toepassingen en daarmee ook een mooi toekomstperspectief. We leggen je graag meer uit over deze technische ontwikkeling: 

Koop cryptovaluta via Bitpanda >>

Wat is blockchain precies?

Eigenlijk is het een soort gedecentraliseerd kasboek waarin transacties worden bijgehouden. Doordat er gebruik wordt gemaakt van een peer-to-peer netwerk om transacties te keuren en uit te voeren, is er geen behoefte aan een centrale authoriteit die dit regelt. Om deze reden verlopen transacties goedkoper, veiliger en sneller. Wereldwijd.

Het is natuurlijk een nogal vage omschrijving, maar dit komt omdat het nog redelijk in opkomst is. Op dit moment wordt het namelijk voornamelijk gebruikt als de ruggengraat van cryptocurrency. Toch heeft het systeem veel meer potentie dan alleen dat. Er wordt zelfs gespeculeerd dat blockchain straks een onmisbare rol gaat spelen in de samenleving. Het toekomstperspectief is dan ook dat blockchain technologie een real-time, gecentraliseerd, wereldwijd grootboek gaat worden dat kan worden gebruikt voor tal van doeleinden: van het tracken van voedsel tot het bijhouden van alle eigenaren van alle auto's.

Hoe werkt blockchain?

De werking van blockchain is uit te leggen in 3 verschillende stappen: 

  1. Iemand wil een transactie laten uitvoeren. Deze persoon dient een transactie request in die vervolgens wordt uitgezet in het complete peer-to-peer netwerk dat bestaat uit computers. De computers worden ook wel nodes genoemd.
  2. Het computernetwerk valideert de transactie door middel van bepaalde algoritmes. Zo'n transactie kan van alles bevatten: van cryptocurrency tot contracten en van archieven tot andere informatie.
  3. Als de transactie is geverifieerd, wordt deze samengevoegd met tal van andere transacties om een nieuw block te vormen. Dit nieuwe block wordt toegevoegd aan de blockchain. Hiermee wordt het een onuitwisbare transactie. Tevens kan het block nooit meer gewijzigd worden. Nu is de transactie officieel compleet. 

Dit is in simpele termen hoe een blockchain in zijn werk gaat. Het technische verhaal ligt iets moeilijker. 

Fraude ongevoelig

Eigenlijk kun je blockchain dus zien als één groot document waarin alle transacties worden "opgeschreven". Dit grote document groeit steeds met blokjes informatie. Het zou echter niet logisch zijn als iedereen maar gewoon een blokje zou kunnen wijzigen. Daarom heeft iedere aangesloten node een kopie van het laatst bekende en geverifieerde document. Als er midden in het document wijziging wordt doorgevoerd en deze nieuwe variant van het document wordt in het systeem gebracht, dan wordt de verandering gedetecteerd en verworpen. Hierdoor is fraude niet mogelijk. Toch zitten er risico's verbonden aan blockchain.

Lees hier over de risico's van blockchain

Lees meer
Sluiten [x]
Koop alle populaire cryptovaluta via de gemakkelijkste exchange van Bitpanda >>
Handelen in cryptomunten met Bitpanda
Nu cryptovaluta kopen?