Litebit review: crypto exchange

De handel in cryptomunten zoals Bitcoin, Ethereum, Litecoin etc. kan op verschillende manieren gebeuren. Gebruik maken van een cryptocurrency exchange is hier een van de meest gebruikte manieren van. Een exchange biedt bezoekers de mogelijkheid om te handelen in een veel breder aanbod aan cryptomunten dan vaak bij een broker het geval is. Doorgaans is het zo dat een exchange gangbare munteenheden niet ondersteund, zoals Euro's en Dollars. LiteBit is hier echter een uitzondering in. Het is namelijk mogelijk om hier munten aan te schaffen met iDeal. Dit maakt het zeer gemakkelijk voor een beginnende handelaar om in te stappen via LiteBit.

Betalen met euro Tot €75 is geen accountverificatie vereist Nederlandse klantenservice iDeal mogelijk Extreem hoog commissiepercentage Geen livechat Telefoonnummer zeer beperkt bereikbaar Accountverificatie verplicht vanaf €75

LiteBit is een Nederlandse exchange, gevestigd in Zoetermeer. Het bedrijf zag het licht in 2013 en staat dan inmiddels ook ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Sinds de oprichting is er hard gewerkt en inmiddels behoort LiteBit dan ook tot één van de grootste Europese crypto exchanges van dit moment. In deze cryptocurrency review komen alle belangrijke zaken uitgebreid aan bod. Denk hierbij aan informatie over de munten die aangeboden worden op de exchange, hoe het gesteld is met de klantenservice en hoe hoog het commissie percentage is.

Geld storten naar een LiteBit account

LiteBit onderscheid zich direct van de vele grote exchanges doordat het mogelijk is om middels iDeal munten aan te schaffen. Dit is met name handig voor mensen die graag eens willen proberen, maar het niet helemaal vertrouwen om een bankoverschrijving te doen naar een voor hun onbekende bank in het buitenland. Bij verschillende exchanges is dit de enige mogelijkheid, wat nieuwe gebruikers helaas kan afschrikken. LiteBit verkleint deze drempel aanzienlijk, aangezien iDeal voor veel mensen een vertrouwde betaalmethode is. 

Een account verifiëren

Het is voor niet geverifieerde accounts mogelijk om tot €75 vrij aan te schaffen. Wanneer iemand graag meer dan voor dit bedrag wilt kopen, dient hij of zij een geverifieerd account te hebben. Het is mogelijk om een account te verifiëren door middel van het insturen van extra gegevens, zoals een geldig identiteitsbewijs. Hiermee wordt bevestigd dat de persoon daadwerkelijk is wij hij of zij verteld, waardoor de exchange de limiet kan verhogen en er meer geld mag worden besteed op het account.

Wat wordt er gedaan voor de veiligheid?

Er worden uiteraard verschillende maatregelen genomen om de veiligheid van gebruikers te kunnen garanderen. Allereerst wordt dit gedaan door middel van een SSL certificaat. Deze beveiliging zorgt ervoor dat data die verzonden wordt van en naar de website beschermd wordt door middel van een encryptie. Daarnaast kunnen gebruikers inloggen met een Two Factor Authentication. Hiervoor dient de Google Authenticator applicatie te worden gedownload, waarmee een steeds vernieuwende unieke code wordt gegenereerd. Deze dient elke keer dat iemand inlogt opnieuw ingevuld te worden. Enkel het wachtwoord is dan ook niet voldoende om in te loggen als iemand 2FA heeft ingeschakeld. Hierdoor wordt het direct vrijwel onmogelijk gemaakt voor hackers om toegang te krijgen tot de accounts van andere gebruikers.

Welke munten zijn beschikbaar op LiteBit?

LiteBit heeft zeker niet het grootste aanbod aan cryptocurrency dat tegenwoordig beschikbaar is. Het aanbod ligt rond de 50 verschillende munten, wat absoluut niet slecht is, maar toch wel een beetje in het niet valt bij verschillende grote concurrenten. De meest bekende munten zijn natuurlijk allemaal beschikbaar, maar er zijn ook verschillende munten verkrijgbaar die een stuk minder bekend zijn. Op deze manier is het aanbod interessant voor zowel de recreatieve als de wat meer serieuze handelaar. LiteBit is nog vrij klein, maar er is zeker ruimte voor uitbreiding, aangezien de populariteit nog steeds aan het toenemen is. Het zal ons dan ook niet verbazen als LiteBit in de toekomst steeds meer verschillende crypto's zal toevoegen aan haar arsenaal. In een sterk groeiende markt zoals die van de cryptomunten is dat overigens ook vrijwel onvermijdelijk. LiteBit heeft nog wel eens problemen gehad met haar aanbod; verschillende munten waren namelijk niet verkrijgbaar. Hierdoor moesten mensen wachten tot een bepaald tijdstip waarop weer nieuwe voorraad werd toegevoegd.

Hoe lang duurt het voordat munten op een account staan

Het versturen van cryptomunten van én naar een wallet op LiteBit kan tot een aantal uur duren. Dit dient via het netwerk van de exchange te lopen en de snelheid van de transactie is afhankelijk van hoe druk het op dit netwerk is. Doorgaans duurt dit net zo lang als bij elke andere exchange en is er dus nog zeker geen man overboord als je een transactie doet en deze niet direct binnen is. Wanneer deze een dag later nog niet is aangekomen, dan mag je je wel voorzichtig zorgen gaan maken. Mocht er echter iets fout zijn gegaan bij een transactie, dan is dit vaak vrij eenvoudig op te lossen door contact op te nemen met de klantenservice van de exchange. In dit geval dient deze klantenservice natuurlijk wel adequaat te handelen. Meer daarover lees je onder het kopje klantenservice.

Commissie percentage

Het commisie percentage dat bij Litebit gehanteerd wordt staat niet vast, zoals bij vele concurrerende exchanges wel het geval is. Dit kan voor nogal wat onduidelijkheid zorgen, aangezien het vooraf dus niet duidelijk is hoeveel dit percentage zal bedragen. Litebit laat dit afhangen van de vraag en het aanbod. Uiteindelijk blijkt dit voor de handelaar absoluut geen gunstige oplossing, aangezien er hierdoor vaak aanzienlijk meer wordt betaald dan bij de concurrent. 

De grootste exchanges komen niet boven de 0,25% uit, terwijl dit bij Litebit in het slechtste geval gewoon kan oplopen tot 10%. Dit is natuurlijk absurd hoog en schrikt enorm af om te gaan handelen. Het is hier dan ook de afweging maken of het gemak van betalen met iDeal het waard is om dergelijke hoge kosten te moeten betalen voor een transactie.

Zijn er uitsluitingen op basis van nationaliteit?

Er valt niets te vinden over bepaalde uitsluitingen op basis van nationaliteit bij LiteBit. Iedereen kan gewoon een account aanmaken om te beginnen met handelen. Zoals al genoemd in deze exchange review is het echter noodzakelijk om een legitimatiebewijs aan te leveren als iemand voor meer dan €75 wilt opnemen of storten. Ook hier zijn geen situaties van bekend dat iemand is afgewezen op basis van zijn of haar nationaliteit.

Klantenservice

LiteBit is een Nederlands bedrijf, dus de klantenservice is ook volledig in het Nederlands. Het eerste wat opvalt is dat LiteBit klanten direct richting hun telefoonnummer stuurt, aangezien dit op elke pagina direct zichtbaar is. Er wordt direct aangegeven wanneer de klantenservice open is, zodat bezoekers meteen weten of ze iemand aan de lijn kunnen verwachten. Wat opvalt is dat deze enkel tijdens kantooruren beschikbaar zijn, waarvan ze tussen 12:00 en 13:00 uur ook nog eens een uur gesloten zijn. Naast telefonisch contact kan er ook middels hun Facebook gechat worden. 

Naast deze twee contactmogelijkheden is het ook mogelijk om een ticket aanvraag in te dienen. Allereerst wordt en dan een automatische chatbot getoond waarin vragen gesteld kunnen worden. Aan de hand van kernwoorden die mensen gebruiken in hun vraag wordt een antwoord gegeven op bepaalde vooraf ingestelde vragen. Het is hierdoor goed mogelijk dat het antwoord dat getoond wordt geen antwoord is op de vraag die gesteld is, waardoor dit absoluut geen vlekkeloos systeem is. Wanneer blijkt dat dit geen antwoord geeft op de vraag is het ook mogelijk om een aanvraag in te dienen die door een werknemer behandeld zal worden. Het zal dan wel langer duren voordat hier een antwoord op komt.

Helaas is er geen live chat aanwezig bij LiteBit, maar er is wel een helpdesk pagina met allerlei veelgestelde vragen. Deze zijn per onderdeel opgedeeld, waardoor het gemakkelijk is om een gerelateerd onderwerp te vinden. Daarnaast kan er middels de zoekfunctie gezocht worden naar een vraag en het daarbij horende antwoord. 

Al met al lijkt de klantenservice van LiteBit goed op orde te zijn, echter mag dit ook wel, gezien de torenhoge percentages die een gebruiker moet betalen per transactie. Wanneer dit geen probleem is, lijkt LiteBit een prima exchange te zijn voor beginnende en recreatieve handelaar. Voor iemand die wat meer keuzemogelijkheden wilt, is het wellicht slim om een andere exchange te zoeken.

Lees meer
Handelsplatform opties Webtrader
Security1-staps verificatie2-staps verificatieData encryptie
StortingiDEALBankoverschrijving
SupportTelefoonEmail
UitbetalingBankoverschrijving
VerificationRijbewijsIdentificatiebewijsPaspoort

Gebruikers over Litebit

Litebit wordt door onze gebruikers gemiddeld beoordeeld met een: 0 / 5 0 reviews

Wat vind jij van Litebit?

Welke beoordeling zou jij Litebit geven?
Onze beoordeling:
7.17 / 10
1 Aantal munten te verhandelen 50 2 Te betalen commissie max 10% 3 App aanwezig Nee
Handel nu via Litebit
Litebit review: crypto exchange
Naam exchange: Litebit Vestigingsland: Nederland Telefoon: +31 (0) 10 307 48 20 Website: litebit.eu
Onze beoordeling
Layout:7 Service:7 Veiligheid:7 Betaalopties:8 Snelheid:7 Commissie:7 Ons cijfer: 7.17 / 10
Coins
Litecoin Bitcoin Ethereum Ethereum Classic Bitcoin Cash Ripple Qtum
Coinbase
Bekijk deze broker
Handelen via Litebit Deze exchange krijgt van ons maar een 6.83. Daarom kunnen we deze niet aanraden.Alles vergelijken Handel via Litebit
Sluiten [x]
Koop alle populaire cryptovaluta via de gemakkelijkste exchange van Bitpanda >>
Handelen in cryptomunten met Bitpanda
Nu cryptovaluta kopen?