Litebit review: crypto exchange

In 2013 startte LiteBit in Rotterdam als een van de eerste Nederlandse crypto-broker. Ook was LiteBit een van de eerste cryptoplatforms die een registratie kreeg van De Nederlandsche Bank. Het cryptoplatform groeide daarna snel uit tot een van de grootste cryptoplatforms in Europa en telt nu meer dan 1 miljoen klanten. LiteBit bleef zich ontwikkelen en biedt in 2023 naast een crypto broker ook een crypto exchange service aan in meer dan 90 verschillende cryptomunten. Het platform richt zich vanaf het begin op gebruikersgemak, maar voegt daar inmiddels ook een account met diepgaande analyses en grafieken aan toe om de wensen van de ervaren cryptobeleggers tegemoet te komen. In het kader van de recente veranderingen bij LiteBit en de recente schommelingen in de cryptomarkt onderzoeken wij in deze review of LiteBit een goede en betrouwbare cryptobroker en -exchange is.

Meer dan 95 cryptomunten beschikbaar Transparante communicatie en kosten Nederlandse klantenservice Educatiemateriaal voor beginnende en ervaren cryptobeleggers Geen demo-accounts Vooralsnog enkel cryptopairs met EUR

Het platform van LiteBit

LiteBit heeft zich met het platform vanaf het begin voornamelijk gericht op gebruiksvriendelijkheid. Beleggers hebben met één klik op de knop toegang tot een brede cryptomarkt. De interface van LiteBit blijft tot heden uitzonderlijk simpel en overzichtelijk, waardoor deze cryptobroker uiterst geschikt is voor beginners. Echter heeft LiteBit recentelijk ook een nieuw type account toegevoegd, waardoor beleggers die behoefte hebben aan meer inzichten en controle toegang hebben tot diepgaande analyses en grafieken. Daarnaast heeft LiteBit nog een belangrijke verandering doorgemaakt. Daar waar het platform voorheen enkel een crypto broker was, heeft LiteBit nu de mogelijkheid toegevoegd om te handelen met kopers en verkopers op de markt met een exchange order book.

Beleggers hebben bij LiteBit nu de keuze uit drie product types, namelijk Easy trading, Exchange en Earn. Daarnaast biedt LiteBit voor de reguliere gebruiker een particulier account, en voor de zakelijke gebruikers is er de mogelijkheid om een zakelijk account aan te vragen, om rendement te verkrijgen over zakelijk vermogen. Dit zakelijke account is puur voor het investeren in crypto, niet voor het ontvangen of versturen van zakelijke transacties.

Easy trading

Easy trading is het originele platform van LiteBit. Met dit account type kun je cryptocurrencies kopen en verkopen die door LiteBit zelf ingekocht zijn op grote exchanges. Je handelt dus niet direct met handelaren op de markt. Met het Easy trading account kun je snel en eenvoudig 95 verschillende crypto munten kopen en verkopen via een overzichtelijk platform. De gebruiksvriendelijkheid en overzichtelijkheid van het platform maakt dit account type perfect voor beginners. Ervaren beleggers zullen echter grafieken, ordertypes en andere functies missen.

Exchange

Met de nieuwe Exchange (je hebt 1 account voor alle producten, dus broker, exchange en Earn) werkt LiteBit als een broker door de handel in cryptovaluta tussen koper en verkoper op de markt te faciliteren. Met dit account koop en verkoop je dus niet direct aan LiteBit, maar aan andere kopers en verkopers. Dit platform is beter geschikt voor ervaren cryptobeleggers dan het Easy trading account. Beleggers hebben via dit account namelijk toegang tot diepgaande data en candlestick- en depth grafieken. Bovendien kunnen beleggers via dit account type API's koppelen aan het platform om de trades te automatiseren.

Earn

Voor bedrijven biedt LiteBit ten slotte een zakelijk account aan. Met het zakelijk account kunnen bedrijven direct handelen in cryptomunten. Hierbij krijgen de bedrijven toegang tot relevante grafieken, analyses en marktdata en kunnen de beleggers gebruik maken van een persoonlijke account manager.

Crypto aanbod en mogelijkheden

Via het LiteBit account kun je beleggen in 95 cryptomunten. Dit aanbod blijft constant groeien en bevat op het moment van schrijven cryptovaluta zoals Bitcoin, Dogecoin, Ethereum, Cardano, Reddcoin, ApeCoin en Floki.

Via het Exchange account heb je bovendien de mogelijkheid om te handelen in crypto pairs. Het aanbod is echter nog klein, met slechts 7 paren:

 • BTC-EUR
 • ETH-EUR
 • ADA-EUR
 • DOGE-EUR
 • XRP-EUR
 • LINK-EUR
 • USDC-EUR

Wel blijft ook hier het aanbod groeien en mogen klanten naar eigen zeggen van LiteBit snel meer crypto pairs verwachten. Ook biedt LiteBit via de Exchange meerdere ordertypes, namelijk market orders, stop-limit orders en limit orders.

Naast deze handelsmogelijkheden biedt LiteBit haar klanten ook educatiemateriaal aan om efficiënter te leren traden. De handleidingen van LiteBit leren beleggers alles over verschillende typen cryptomunten, de blockchain en NFT's. Met behulp van tips van experts leren zowel beginnende als ervaren beleggers hoe zij hun winsten op de cryptomarkt kunnen verhogen. Zo kun je specifieke kennis opdoen met handleidingen zoals “Wat is een death cross in crypto?” en “Hoe bewaar je je crypto in eigen beheer?”. Bovendien lees je op de website van LiteBit ook dagelijks crypto nieuws.

Staking rewards genereren middels on-chain staking

LiteBit heeft tevens recentelijk een nieuwe mogelijkheid voor beleggers toegevoegd. Met LiteBit Earn kun je je cryptomunten staken. Staking is het vasthouden van je cryptomunten voor een bepaalde tijd om passief een reward van een bepaald percentage van je investering te genereren. Door de cryptovaluta te staken, kunnen de munten een Proof of Stake krijgen op de blockchain, wat aangeeft dat de transacties veilig en geverifieerd zijn. Je kunt dan voor een bepaalde tijd niet handelen met de gestakete crypto, maar in ruil daarvoor verdien je passieve rewards. Ook biedt LiteBit een mogelijkheid om je crypto te staken waarbij je je gestakete crypto op elk moment kunt opnemen.

LiteBit biedt op het moment van schrijven 9 verschillende cryptomunten die je via het Earn platform kunt staken. Hierbij kun je tot 30% van je gestakete cryptomunten als reward verdienen. Toevoeging: De percentages verschillen per munt en kunnen ook van dag tot dag variëren. De procentuele rewards zijn gebaseerd op het APY (Annual Percentage Yield), welke je op de website kunt vinden per beschikbare cryptomunt. Aan het einde van de periode worden de cryptomunten weer beschikbaar gemaakt en kun je dus weer handelen met je gestakete crypto. Je rewards krijg je wekelijks uitbetaald.

On-chain staking gebeurt op Proof-of-Stake blockchains, zoals Ethereum en Cardano. Jouw crypto wordt dus op deze blockchain gestaket, vandaar de naam on-chain staking. De tegenhanger hiervan is off-chain staking, wat ook wel eens lending genoemd wordt. Hierbij stake je jouw crypto niet direct op de blockchain.

In crypto verwijst lending naar het uitlenen van jouw crypto aan andere, externe partijen, met als doel om daar geld aan te verdienen. Je kunt dit vergelijken met een bank die jouw geld uitleent aan andere, externe partijen. Het belangrijkste verschil dat je dus moet weten over on- en off-chain staking is dat on-chain staking nuttig is om het netwerk te ondersteunen en draaiende te houden (en je daarvoor beloond wordt). Off-chain staking heeft puur een financieel motief en kent verder geen technisch nut voor de blockchain. Zowel on- en off-chain staking kennen hun eigen risico’s, waarbij off-chain de meest risicovolle is omdat alles buiten de blockchain om gebeurt.

Geld storten en laten uitbetalen

Voorheen werkte LiteBit met LiteBit credits. Wanneer je geld in je account stortte, werd je geld omgezet in LiteBit credits. 1 euro was 1 LiteBit credit waard. Deze credits gebruikte je om crypto te kopen. LiteBit is nu overgegaan op een virtuele Euro balans. Met verscheidene betaalmethoden kun je nu euro's in je account storten en met je Euro balans crypto kopen. Wanneer je crypto verkoopt, komt het bedrag ook in je Euro balans te staan.

Het aantal betaalmethodes die LiteBit biedt voor stortingen is divers. Je kunt geld in je account storten via:

 • iDEAL
 • SEPA-bankwire
 • Bancontact
 • Credit card
 • EPS Uberweisung
 • Carte Bancaire

Voorheen was het tevens mogelijk om geld te storten via SOFORT en GiroPay, maar helaas is deze betaaloptie in 2021 verwijderd.

Via je account kun je eenvoudig geld laten uitbetalen naar je bankrekening. Voor uitbetalingen naar Nederlandse bankrekeningen duurt de verwerking 1 werkdag en voor buitenlandse rekeningen moet je rekening houden met 1-3 werkdagen.

Registratie bij LiteBit

Ook de registratie bij LiteBit verloopt snel en eenvoudig. Binnen enkele minuten heb je al een account geopend bij deze broker. Echter implementeert LiteBit een aantal verificatiestappen tijdens de registratie om de veiligheid van je gegevens en account te bewaken. Je zult hierdoor tijdens de registratie je e-mailadres en telefoonnummer moeten verifiëren en een methode voor two-factor-authentication moeten kiezen. Ook vraagt LiteBit uiteraard om een identiteitsbewijs, zoals een ID-kaart, paspoort of rijbewijs. Deze upload je via een beveiligde link door de QR-code die tijdens de verificatie op je scherm verschijnt te scannen met je telefoon. Als je geen QR-codes kunt scannen, kun je je identiteitsbewijs ook uploaden via een link die je per sms ontvangt.

Wanneer je verificatie is voltooit, kun je je eerste storting overmaken en beginnen met traden.

Wat kost LiteBit?

LiteBit hanteert commissies op elke trade via het Easy trading account. Deze commissies lagen een aantal jaren geleden erg hoog. Dat was te verklaren door het feit dat LiteBit een makelaar was die op de externe exchanges crypto inkocht. Hier zitten kosten aan verbonden waardoor brokers vaak duurder zijn dan exchanges. Maar ofschoon het Easy trading account nog steeds zo werkt, heeft LiteBit de commissies toch weten te verlagen. Je betaalt nu een commissie van 0,3% tot 2%, afhankelijk van de soort munt.

Als het aankomt op het Exchange account, waar LiteBit zich opstelt als een crypto-broker, zijn de fees erg voordelig. Met maker fees van -0,01% en taker fees van +0,05% is LiteBit zelfs de goedkoopste van alle Europese platformen.

Klantenservice

LiteBit benadrukt op haast elke pagina van haar website het menselijke gezicht achter de onderneming. Deze crypto-broker heeft een fysiek kantoor in Rotterdam en is op meerdere manieren bereikbaar, waarbij je kunt rekenen op persoonlijk contact met een echt persoon. De klantenservice is telefonisch bereikbaar van 9 tot 5 op werkdagen. Ook kun je 24/7 contact opnemen met de klantenservice via de live chat en kun je uiteraard ook mailen. Wanneer je een e-mail stuurt, zul je binnen 24 uur contact krijgen.

Is LiteBit een betrouwbare broker?

Er is de afgelopen tijd veel gebeurd op de cryptomarkt waarbij het vertrouwen in crypto-exchanges en -brokers bij beleggers is gedaald. De betrouwbaarheid en veiligheid van een platform zijn voor de meeste beleggers dan ook de belangrijkste factoren om op te letten bij de keuze voor een nieuw cryptoplatform. Daarom hebben wij de betrouwbaarheid van LiteBit onderzocht.

Ten eerste is het in het kader van de recente gebeurtenissen belangrijk om te weten dat LiteBit geen exposure heeft op FTX, Blockfi: of Genesis. De crypto en klantenfondsen zijn 1-op-1 gedekt en worden nooit voor andere doeleinden gebruikt. Hiertoe wordt de jaarrekening van LiteBit jaarlijks ge-audit door een onafhankelijke auditor. Hierbij controleert de auditor ook dat de coins die LiteBit claimt werkelijk in de wallets aanwezig zijn.

Ook de registratie van LiteBit bij de Nederlandsche Bank, alsmede bij toezichthouders in Oostenrijk en Frankrijk, getuigen van de betrouwbaarheid van het platform. LiteBit voert bovendien een streng beleid uit om te kunnen voldoen aan de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Daardoor worden de bestuurders gecontroleerd op betrouwbaarheid.

De onderneming zelf heeft zich bovendien door de jaren heen bewezen als een betrouwbare crypto-broker. LiteBit heeft een fysiek kantoor in Rotterdam en is in Nederland een van de bekendste cryptoplatformen. Ook in Duitsland en België is LiteBit een bekende aanbieder van crypto trades. Op het moment van schrijven heeft LiteBit meer dan 1 miljoen klanten door heel Europa. Al met al kun je dus veilig en vertrouwd traden via LiteBit.

Lees meer
Handelsplatform opties Webtrader
Security1-staps verificatie2-staps verificatieData encryptie
StortingiDEALBankoverschrijving
SupportTelefoonEmail
UitbetalingBankoverschrijving
VerificationRijbewijsIdentificatiebewijsPaspoort

Gebruikers over Litebit

Litebit wordt door onze gebruikers gemiddeld beoordeeld met een: 5.0 / 5 1 reviews
Henk P. 16-02-2023
5 / 5
Goed te gebruiken, makkelijk, overzichtelijk. Gebruik het al jaaren, en ze bouwen goed uit

Wat vind jij van Litebit?

Welke beoordeling zou jij Litebit geven?
Onze beoordeling:
5.33 / 10
1 Aantal munten te verhandelen 95 2 Te betalen commissie max 2% 3 App aanwezig Nee
Handel nu via Litebit
Litebit review: crypto exchange
Naam exchange: Litebit Vestigingsland: Nederland Telefoon: +31 (0) 10 307 48 20 Website: litebit.eu
Onze beoordeling
Layout:6 Service:2 Veiligheid:6 Betaalopties:6 Snelheid:6 Commissie:6 Ons cijfer: 5.33 / 10
Coins
Litecoin Bitcoin Ethereum Ethereum Classic Bitcoin Cash Ripple Qtum
Bekijk deze broker
Handelen via Litebit Deze exchange krijgt van ons maar een 5.33. Daarom kunnen we deze niet aanraden.Alles vergelijken Handel via Litebit
Sluiten [x]
Koop 95+ cryptovaluta via de gemakkelijkste exchange van Litebit
Handelen in cryptomunten met Litebit
Nu cryptovaluta kopen & staken?