Cryptocurrency en belasting

Bij cryptovaluta praten we over digitale ruilmiddelen waarbij geen officiële tegenpartij in de vorm van een bank aan te pas komt. Zodoende vinden doorgaans de meeste transacties omtrent cryptocurrency plaats middels zogeheten omwisselplatforms. Hier is het mogelijk om tegen betaling van regulier geld, cryptocurrency aan te kopen of om te ruilen tegen een andere cryptocurrency. Hierover dien je aangifte te doen. Het doen van deze aangifte is geheel afhankelijk van je eigen situatie. In dit artikel bespreken we alles dat je dient te weten op het gebied van cryptocurrency en belasting.

Koop cryptovaluta via Bitpanda >>

De BTW bij cryptocurrency?

In de EU is er tot nu toe geen BTW plicht op het inkopen en verkopen van virtuele munten. Dit vanwege het feit dat volgens het Hof van Justitie cryptocurrencies uitsluitend gebruikt worden voor de uitvoer van betalingen. Zodoende is de verplichting aan de lidstaten opgelegd om géén BTW te heffen. Er is op fiscaal gebied namelijk geen sprake van een toegevoegde waarde. 

Dit alles zorgt er echter niet voor dat het bezitten van cryptocurrencies op het gebied van belastingen geen gevolgen kent. Zo kan het opnemen van cryptocurrencies in de belastingaangifte op twee verschillende manieren gebeuren:

  1. Cryptocurrencies als vermogen in box 3
  2. Cryptocurrencies als inkomsten in box 1

Het aangeven van de waarde van jouw cryptocurrencies is verplicht. Indien je de keuze maakt om dit niet aan te geven bij de belastingdienst kan het gezien worden als zwart vermogen. 

Handelen in cryptocurrencies

Indien je actief handelt in cryptocurrencies zal de belastingdienst gaan beoordelen of er sprake is van mogelijke winst uit onderneming of resultaat uit overige werkzaamheden. Doordat het handelen in cryptocurrencies over een speculatief karakter beschikt is de kans dat de belastingdienst zal slagen met deze stelling, klein. 
Er is pas sprake van een onderneming als een trader zijn koersverkoop kan beïnvloeden door middel van ervaring en expertise.

Lees meer
Sluiten [x]
Koop 95+ cryptovaluta via de gemakkelijkste exchange van Litebit
Handelen in cryptomunten met Litebit
Nu cryptovaluta kopen & staken?