Cryptomunten - Welke soorten zijn er

In principe zijn er twee soorten cryptomunten, de bitcoin en de altcoins. Bitcoin is de allereerste munt, de oermunt, die gekoppeld is aan blockchain. Na het succes van Bitcoin zijn er een hoop nieuwe cryptomunten bij gekomen. Dit worden altcoins genoemd, oftewel alternatieven voor Bitcoin.

Koop cryptovaluta via Bitpanda >>

Altcoin is eigenlijk een beetje een denigrerende naam, alsof ze niets waard zijn. Toch zijn er genoeg altcoins met een gigantische marketcap en waar zeker voldoende in te handelen is. Ethereum, Litecoin, Ripple en Dash zijn namelijk allemaal top 10 munten die stuk voor stuk een hoog niveau nastreven. Dit in tegenstelling tot kleine cryptomunten zoals de Halloween coin en de Ebittree Coin, om er maar twee te noemen.

Altcoins: wat is het nut? 

Inmiddels zijn er duizenden altcoins opgezet en in omloop. Elke altcoin heeft zijn eigen voordelen en kenmerken, maar toch lijkt het alsof ze het niet halen bij de bitcoin. Dit is echter niet helemaal correct. Het ligt er namelijk maar helemaal aan waarom je in de cryptovaluta bent gestapt. Hier enkele reden waarom je Altcoins zeker niet moet afschrijven.

1 | Je kunt gemakkelijk als beginner instappen 

Bitcoin is dé grote cryptomunt. De waarde ervan is dan ook redelijk hoog, inmiddels heeft deze bijna de 20.000 dollar al eens aangetikt. Het is daarom veel minder gemakkelijk om low budget in te stappen. Altcoins zijn veelal een stuk goedkoper en daarmee een stuk interessanter om als beginner in te stappen. De potentiële winsten zijn een stuk groter en de algehele bedragen die je kwijt bent voor een handjevol munten zijn een stuk lager.

2 | Het is fun om mee te handelen 

Of je nu een ware HODL-er bent, of juist een true trader: voor beide soorten cryptohandelaren is het leuk om altcoins te kopen. De kosten liggen veel lager en je kunt dus een leuk portfoliootje opbouwen en dit in de gaten houden. Daarnaast heeft het natuurlijk ook een beetje de charme van de "kip met de gouden eieren". Kun je je voorstellen dat je in Bitcoin had geïnvesteerd toen deze nog slechts $0,05 waard was? En kun je je voorstellen dat ze dan ineens boven de 19K$ per stuk waard zijn? Zoiets is dus in theorie ook mogelijk met andere AltCoins.

3 | Je kunt ze nog minen

Het minen van een Bitcoin is nu al niet meer mogelijk voor de gemiddelde persoon. De kosten van de apparatuur en de kosten van de stroom zorgen ervoor dat het niet meer rendabel is om met één computer bitcoins te minen. Bij veel Altcoins is dit echter wel nog mogelijk, veelal met een gewone thuiscomputer. Zeker wanneer je zonnepanelen op het dak hebt liggen, en je dus geen energiekosten betaalt, is het een zeer interessante manier om iets bij te verdienen.

Je moet natuurlijk wel even kijken welke cryptomunt je gaat minen. Niet alle coins zijn namelijk te minen (Ripple bijvoorbeeld niet).

Lees meer
Sluiten [x]
Koop 95+ cryptovaluta via de gemakkelijkste exchange van Litebit
Handelen in cryptomunten met Litebit
Nu cryptovaluta kopen & staken?