Piramidespel met cryptocurrencies

Er zijn verschillende benamingen voor een piramidespel. Zo zal de naam Ponzi Scheme je wellicht bekend voorkomen? Laten we beginnen met een geruststellend bericht: Bitcoin is geen ponzi scheme of piramidespel. We zullen ook uitleggen waarom. 

Koop cryptovaluta via Bitpanda >>

Wat is een ponzi scheme of piramidespel precies? 

Een piramidespel houdt in dat nieuwe deelnemers het rendement betalen van bestaande deelnemers. Op den duur zijn er zo ontzettend veel nieuwe deelnemers nodig om de bestaande te bestalen, dat het niet meer mogelijk is om zoveel nieuwe deelnemers te vinden. Er begint onrust te heersen en uiteindelijk stort het gehele spel in elkaar. De mensen bovenin de piramide gaan er met de winsten vandoor, terwijl de onderste lagen al hun inleg kwijt zijn. 

Bitconnect: het bekende voorbeeld van een ponzi scheme

Begin 2018 maakte het cryptoplatform Bitconnect bekend dat ze er mee gingen stoppen. Het platform werd al langer beschuldigd van het feit dat ze een piramidespel aan het opzetten waren. Toch trokken de grote ROIs steeds nieuwe mensen aan, totdat de piramide instortte. Hoe werkte het?

De anonieme website zorgde ervoor dat je als cryptohandelaar je bitcoins kon uitlenen aan BitConnect, tegen belachelijk hoge ROIs. Als je bijvoorbeeld $10.000 dollar uitleende voor 6 maanden, dan leverde je dat gegarandeerd tot 40% rendement per maand op én een dagelijkse bonus van 0,10 - 0,25%. Eigenlijk zou ieder nadenkend persoon al kunnen beseffen dat dit niet mogelijk is. Toch trok het platform lange tijd veel nieuwe investeerders aan. 

Wat gebeurde: BitConnect betaalde zijn bestaande klanten uit met de investeringen van nieuwe klanten. 

De BCC coin

Om te kunnen deelnemen aan de bovenstaande handel, maakte BitConnect het verplicht om van je dollars Bitcoin te kopen, en deze bitcoin werden dan weer omgezet in de coin BCC. Als je je geld weer terugkreeg, moest je van je BCC weer Bitcoin maken. Hierdoor werd er voor het blote oog flink gehandeld in BCC, waardoor de waarde van de BCC flink omhoog schoot naar boven de $450. 

Na het instorten van het platform is de BCC nauwelijks meer iets waard. Hierdoor zijn er dus veel mensen veel geld verloren. 

Is cryptocurrency altijd een piramidespel? 

Nee, er wordt geen inleg van nieuwe mensen gebruikt om de bestaande klanten uit te betalen. Maar zoals je hierboven hebt kunnen lezen, is het wel mogelijk dat Cryptocurrency wordt gebruikt in een piramidespel. Dit geldt overigens ook voor reguliere valuta, dus dat is verder niets speciaals. 

Hoe voorkom je slachtoffer te worden van een dergelijke ponzi scheme? 

Veelal worden bij crypto ponzi schemes en piramidespellen grote gegarandeerde rendementen gegeven. Dit is gewoon niet mogelijk, dus als zoiets wordt verteld dan zou er al een alarmbelletje moeten rinkelen. Ook is het verstandig om je te verdiepen in het systeem achter een bepaalde exchange of wallet, om te kijken of dit misschien lijkt op dat van een ponzi scheme. Overigens zijn de wallets en exchanges op webwallet.nl veilig bevonden, dus hier zit je sowieso goed.

If it's too good to be true, it usually is.

Lees meer
Sluiten [x]
Koop 95+ cryptovaluta via de gemakkelijkste exchange van Litebit
Handelen in cryptomunten met Litebit
Nu cryptovaluta kopen & staken?