Let op! Bittrex is niet langer actief. Kies daarvoor in de plaats een andere exchange.
Het handelen in cryptocurrencies gebeurd op een beurs, wat ook wel een exchange genoemd wordt. Op een dergelijke exchange zijn allerlei verschillende soorten munten verkrijgbaar, die je vaak ook weer dient aan te schaffen met een andere cryptomunt. Zo zijn er bijvoorbeeld markten waarop een kleinere cryptomunt betaald kan worden met een andere grotere munt, zoals met Bitcoin of Ethereum. Dit is vaak het geval omdat de kleinere munteenheden gewoonweg niet gekocht kunnen worden met bijvoorbeeld euro's of dollar. Hierdoor zijn handelaren dus genoodzaakt om eerst een munt als Bitcoin aan te schaffen om deze vervolgens te gebruiken voor andere munten.
Bitrex is zo'n exchange waarop mensen cryptomunten kunnen kopen en verkopen in de hoop hiermee winst te behalen. De organisatie is gevestigd in de Verenigde Staten, waardoor ook Amerikanen gebruik kunnen maken van de diensten. Veel exchanges bieden deze mogelijk niet, waardoor er op Bittrex ook een groot aantal Amerikanen actief zijn en er dus zeer actief gehandeld wordt. Dit is erg prettig, aangezien mensen zo sneller munten kunnen kopen en verkopen, aangezien de vraag en het aanbod gewoon erg groot zijn.
Het is niet mogelijk om direct euro's naar een Bittrex account te storten. Om deze reden is het nodig om eerst Bitcoin aan te schaffen en hiermee verder te handelen. Het storten van geld dient dus eerst naar een organisatie te gebeuren waar Bitcoins gekocht kunnen worden met euro's, zoals Coinbase of Kraken. Vervolgens kunnen de aangeschafte Bitcoins worden verstuurd naar de persoonlijke wallet in een exchange. Zodra deze zijn aangekomen is het direct mogelijk om hier cryptomunten mee aan te schaffen. Het verzenden van Bitcoin van de ene naar de andere wallet kan enkele uren duren, dus verwacht niet dat deze na het verzenden direct aankomen.
Omdat veiligheid voorop staat bij Bittrex is het niet eenvoudig om een account te verifiëren. Het aanmaken van een account is erg eenvoudig, maar zodra je Bitcoins wilt transferen naar een andere wallet dient je account een volledige verificatie te hebben. Dit wil zeggen dat ze onder andere een foto van je gezicht dienen te ontvangen en ook een vorm van identificatie. Mocht iemand die hiervoor niet bevoegd is proberen om in te loggen in je account, dan wordt het hierdoor vrijwel onmogelijk gemaakt om aan je inloggegevens te komen.
Allereerst maakt Bittrex gebruik van een SSL certificaat, waardoor het versturen en ontvangen van gegevens via de website beveiligd wordt met een encryptie. Wanneer iemand een account aanmaakt wordt deze uiteraard beveiligd met een wachtwoord. Daarnaast wordt het aangeraden om een Two Factor Authentication in te stellen. Door bijvoorbeeld gebruik te maken van de Google Authenticator applicatie, die gekoppeld wordt aan je account. Hier wordt vervolgens steeds een code mee gegenereerd, die als extra beveiliging nodig zal zijn om in te loggen. Daarnaast dient het IP adres waarmee ingelogd wordt ook geverifieerd te worden middels een link die naar het e-mailadres gestuurd wordt. Hierdoor wordt het voor iemand die een account probeert te hacken erg lastig gemaakt, wat de beveiliging uiteraard ten goede komt.
Bittrex staat erom bekend dat het tot de grootste exchanges hoort die op dit moment actief zijn. Dit heeft niet alleen betrekking op het aantal mensen dat gebruik maakt van de exchange, maar ook op het aantal verschillende munten dat verhandeld wordt. Er zijn meer dan 190 cryptomunten die verhandeld kunnen worden op Bittrex, wat natuurlijk een enorm aantal virtuele geldeenheden is. Al deze munten kunnen alleen gekocht worden met Bitcoin en slechts een beperkt aantal kan worden gekocht met cryptovariant van de dollar, USDT genoemd. De prijs van de USDT staat gelinkt aan de prijs van de normale Dollar, welke dus een stuk minder volatiel is dan de andere cryptomunten.
Het versturen van Bitcoins vanaf bijvoorbeeld een account op Coinbase gaat doorgaans vrij snel. Vaak duurt een dergelijke transactie niet lang en is deze binnen een aantal uur voltooid. Het is echter wel zo dat dit afhankelijk is van hoe druk het is. Zo zijn er in het verleden al eens momenten geweest dat gebruikers veel langer moesten wachten totdat hun transactie voltooid werd, simpelweg omdat er meer verstuurd werd dan dat het netwerk op dat moment aankon. Echter is het wel zo dat er door de stijgende vraag updates zijn om dit te verbeteren, zodat nieuwe en bestaande gebruikers in de toekomst niet meer zo lang hoeven te wachten totdat hun transactie voltooid is.
Hoe lang het duurt om bijvoorbeeld Bitcoins van Bittrex naar een andere wallet te versturen is afhankelijk van het type wallet waar je de crypto's heen wilt sturen. Stuur je het bijvoorbeeld naar een andere online wallet, dan kan dit al snel enkele uren duren. Wanneer je echter een hardware wallet hebt dan is dit doorgaans een stuk sneller. Veelal is de transactie dan al binnen 5 minuten voltooid en staan je munten veilig op de hardware wallet. Elke wallet, zowel online als offline, is voorzien van een speciaal gegenereerde code waar de munteenheden naartoe gestuurd dienen te worden. Wanneer hier een fout in wordt gemaakt, bestaat de kans dat de munten niet aankomen en dat je deze misschien wel kwijt raakt. Wees daarom dus erg zorgvuldig met het versturen van je crypto's, deze wil je namelijk niet zomaar kwijt raken.
Bittrex hanteert een exchange fee van 0,25%. Dit wil zeggen dat zodra een order wordt doorgevoerd er 0,25% van de totale prijs betaald dient te worden door degene die de order geplaatst heeft. Dit is zo voor elke transactie en hier worden dan ook geen uitzonderingen in gemaakt. Voordat je een order plaatst krijg je een overzicht te zien van de order en hier zijn deze kosten ook te zien. Kies je er voor om een order toch weer te annuleren, dan hoeven deze transactiekosten uiteraard niet betaald te worden. Houd er dus altijd rekening mee dat er niet alleen voor de verkoop, maar ook voor de aankoop transactiekosten worden gevraagd.
Bittrex hanteert geen uitzonderingen op basis van de nationaliteit van een gebruiker. Het enige verschil zit het in het type document dat geaccepteerd wordt om een account te verifiëren. Zo zijn er landen waarvan enkel het paspoort geaccepteerd wordt als officiële vorm van identificatie, maar ook landen waarbij een rijbewijs of normale identiteitskaart voldoende zijn. Dit wordt per land aangegeven op het moment dat iemand zijn of haar account wilt verifiëren, dus zal ook niet voor onduidelijkheden zorgen.
Wel zijn er in het verleden nog wel eens accounts geblokkeerd geweest om nog onduidelijke redenen. Er werd veelal aangegeven door gebruikers dat ze het vermoeden hadden dat dit kwam door hun nationaliteit, echter is dit nooit bewezen.
Bittrex heeft een support afdeling op de website, waarop een zeer uitgebreide Frequently Asked Questions pagina te vinden is. Op deze pagina staan, zoals de titel al zegt, zeer veel vragen die doorgaans vaak gevraagd worden door klanten. Op deze manier wordt de klantenservice gestroomlijnd en hoeft een klant minder lang te wachten op een antwoord van een vraag die ook op deze manier te beantwoorden valt. De pagina is ingedeeld in verschillende onderwerpen, zodat het overzichtelijk blijft om een vraag te vinden.
Bittrex is ook actief op social media, namelijk op Twitter, Facebook en Slack. Deze platformen kunnen dus gebruikt worden om vragen te stellen aan het team van de exchange. Om zelf een bericht in te dienen moet er eerst een onderwerp worden gekozen. Op deze manier probeert Bittrex het aanvraagproces al te stroomlijnen alvorens ze de vragen binnen krijgen. Ook bestaat de mogelijkheid om een document bij te voegen, mocht dit een toegevoegde waarde leveren voor de te behandelen vraag.