Pump & dump met crypto's

Omdat de markt van de cryptocurrency nog ontzettend volatiel is, kun je met een relatief selecte groep mensen een groot effect uitoefenen op de waarde van bepaalde coins. Dit wordt dan ook op relatief grote schaal gedaan. Ze noemen dit Pump & Dump. 

Koop cryptovaluta via Bitpanda >>

Hoe werkt het?

Of je nu HODLer bent, of een echte trader: je koopt coins om ze weer met winst te verkopen. De vraag is alleen wanneer een coin het gewenste niveau heeft bereikt zodat je met winst kan verkopen. Bij kleine, op het eerste oog waardeloze, coins is het mogelijk om dit moment te beïnvloeden met pump & dump.

Pump & Dump groepen op Telegram 

Telegram is een populaire messenger dienst die te vergelijken is met Whatsapp. Je kunt er berichten, mediabestanden tot 1,5 GB uitwisselen. Het grote verschil met whatsapp is dat het veel anoniemer is en dat je met veel meer mensen in één groep kunt zitten. Daarnaast kun je de instellingen zodanig wijzigen dat alleen de groepseigenaar berichten kan plaatsen. Dit maakt het platform erg geschikt voor Pump & Dump groepen.

Hoe gaat een pump & dump in zijn werk?

  1. De eigenaar post een aankondiging dat er een Pump & Dump aan zit te komen. Hij/zij vermeldt alleen het tijdstip en daarbij de aankondiging dat je op tijd klaar moet zitten.
  2. Op de dag zelf worden nog enkele reminders gestuurd om een zo groot mogelijk deel van de groep te triggeren om deel te nemen. Op het aangegeven tijdstip komt er een bericht met de naam van de coin, het aankoopbedrag en  het verkoopbedrag. Nu moet je snel handelen.
  3. Alle mensen in de groep zetten zo snel mogelijk een kooporder uit op de betreffende coin. Dit betekent dat de waarde van de coin meteen onnatuurlijk omhoog schiet. Tevens zetten de meesten meteen een verkooporder uit op een vooraf afgesproken bedrag. Zodra de coin het afgesproken bedrag bereikt, dumpt de gehele groep de coin weer op de markt. Hierdoor zakt de waarde meteen weer in, soms zelfs tot onder zijn start niveau.

Dit proces duurt slechts 5 tot 10 minuten. 

Het idee is om zoveel mogelijk mensen buiten de groep te laten instappen, waardoor deze mensen in de veronderstelling zijn dat ze een goudmijntje te pakken hebben. Zij zullen hun pasgekochte coin niet snel binnen 5 minuten weer verkopen. Ze blijven uiteindelijk dus zitten met een munt die veel minder waard is, zonder bijzonder groeipotentieel.

Is dit illegaal?

In gereguleerde markten zoals de aandelenmarkt is dit illegaal. Dit betekent dat het ook in de cryptomarkt in principe illegaal is. Maar goed: wie controleert dit? De gehele cryptomarkt is juist vrij, gedecentraliseerd en ongecontroleerd, dus we verwachten dat dit dan ook blijft doorgaan. 

Hoe voorkom je slachtoffer te worden van Pump & Dump? 

Lastig. Eigenlijk is dit bijna niet te voorkomen, behalve door goed doordachte keuzes te maken bij het aankopen van munten. Dus niet puur en alleen op de markt afgaan, maar ook op de achterliggende informatie van een coin. Helemaal voorkomen kun je het echter niet.

Lees meer
Sluiten [x]
Koop alle populaire cryptovaluta via de gemakkelijkste exchange van Bitpanda >>
Handelen in cryptomunten met Bitpanda
Nu cryptovaluta kopen?