Omdat de markt van de cryptocurrency nog ontzettend volatiel is, kun je met een relatief selecte groep mensen een groot effect uitoefenen op de waarde van bepaalde coins. Dit wordt dan ook op relatief grote schaal gedaan. Ze noemen dit Pump & Dump.
Of je nu HODLer bent, of een echte trader: je koopt coins om ze weer met winst te verkopen. De vraag is alleen wanneer een coin het gewenste niveau heeft bereikt zodat je met winst kan verkopen. Bij kleine, op het eerste oog waardeloze, coins is het mogelijk om dit moment te beïnvloeden met pump & dump.
Telegram is een populaire messenger dienst die te vergelijken is met Whatsapp. Je kunt er berichten, mediabestanden tot 1,5 GB uitwisselen. Het grote verschil met whatsapp is dat het veel anoniemer is en dat je met veel meer mensen in één groep kunt zitten. Daarnaast kun je de instellingen zodanig wijzigen dat alleen de groepseigenaar berichten kan plaatsen. Dit maakt het platform erg geschikt voor Pump & Dump groepen.
Hoe gaat een pump & dump in zijn werk?
Dit proces duurt slechts 5 tot 10 minuten.
Het idee is om zoveel mogelijk mensen buiten de groep te laten instappen, waardoor deze mensen in de veronderstelling zijn dat ze een goudmijntje te pakken hebben. Zij zullen hun pasgekochte coin niet snel binnen 5 minuten weer verkopen. Ze blijven uiteindelijk dus zitten met een munt die veel minder waard is, zonder bijzonder groeipotentieel.
In gereguleerde markten zoals de aandelenmarkt is dit illegaal. Dit betekent dat het ook in de cryptomarkt in principe illegaal is. Maar goed: wie controleert dit? De gehele cryptomarkt is juist vrij, gedecentraliseerd en ongecontroleerd, dus we verwachten dat dit dan ook blijft doorgaan.
Lastig. Eigenlijk is dit bijna niet te voorkomen, behalve door goed doordachte keuzes te maken bij het aankopen van munten. Dus niet puur en alleen op de markt afgaan, maar ook op de achterliggende informatie van een coin. Helemaal voorkomen kun je het echter niet.