Cryptocurrency vergelijkbaar met de Tulpenmanie?

Sceptici maken de vergelijking al langer, maar je leest er tegenwoordig steeds meer over. De tulpenmanie was in de zeventiende eeuw een grote façade en men bericht steeds vaker dat de Bitcoin hype de moderne variant hiervan is. Is het zo? Zijn er vergelijkingen? Wij zetten de feiten op een rijtje: 

Sorteren op:
Exchange Coins Commissie Registratie bonus Populair
Exchange Coins Commissie Beoordeling
Koop cryptovaluta via Bitpanda >>

Wat was de tulpenmanie?

De tulp is een iconisch stukje Nederlandse geschiedenis. De bloem was en is razend populair in de hele wereld. In 1593 gaf een Vlaamse botanicus een tulp aan een bevriende botanicus uit Leiden. De prijs van tulpen begon na 1600 te stijgen en uiteindelijk ontstond een ware gekte rondom de tulp: het verzamelen van tulpenbollen werd een heuse rage. Voor een goede tulpenbol werd maar liefst 1000 euro afgetikt, een bedrag waar de gemiddelde Nederlander in die tijd zo'n 6 jaar voor zou moeten werken. 

Men handelde in bollen rond de bloeiperiode (april-mei), maar pas tijdens de oogst in de nazomer wisselden de tulpenbollen daadwerkelijk van eigenaar. Dit werd nog erger: speculanten begonnen al tulpenbollen te kopen nog voordat iemand ze in de bloei had gezien. Er werd dus een contract opgesteld voor een toekomstige aankoop. Tegenwoordig staat dit bekend als de handel in futures. 

Toen ging het mis: op 3 februari 1637 stortte alles in: ineens kelderden alle prijzen en ontstond er veel onenigheid over de afgesloten contracten. Wat bleek: mensen hadden bollen verkocht die ze niet bezaten, aan kopers die ze niet konden betalen. Met als resultaat totale chaos. Uiteindelijk liep het met een redelijke sisser af, omdat verkopers niet konden leveren en kopers niet konden betalen. De meeste contracten werden dus gewoon niet nagekomen. 

De vergelijking met Bitcoin 

Ergens is er een vergelijking te maken met Bitcoin en de andere cryptocurrency: net zoals de tulpenhandel is er geen onderliggende waarde van bitcoin. Het is een beetje "wat de gek ervoor wil betalen". De normale valutamarkt is gebaseerd op de fysieke goudvoorraad, dus daar is wel sprake van onderliggende waarde. 

Wanneer je echter aan de slag gaat met bitcoin futures, is het ook wel redelijk te vergelijken met de tulpenmanie. Ook daar werd een contract afgesloten om een product te kopen of te verkopen op een later tijdstip, ongeacht de waarde van dat product op dat moment. Dat kan dus flink geld kosten. Vooral omdat het gaat om cryptovaluta, waarvan de koers flink kan fluctueren. 

Het kan echter ook anders

De reguliere bitcoinhandel (kopen & verkopen, eventueel CFD's met hefboom) is niet helemaal te vergelijken met de tulpenmanie. Dit neemt niet weg dat het een zeer volatiele markt is en je dus te maken hebt met een zeer risicovol product.

Is Bitcoin vergelijkbaar met de Tulpenmanie? Wij zeggen: niet echt. Zolang je niet aan de gang gaat met futures, dan is het eigenlijk een belegging zoals elke andere.

Lees meer
Sluiten [x]
Koop 95+ cryptovaluta via de gemakkelijkste exchange van Litebit
Handelen in cryptomunten met Litebit
Nu cryptovaluta kopen & staken?